Pages

Translate

Thursday, August 25, 2011

Η Χαρά και το Γκουντούν- Το μυστικό της μαξιλαροθήκης


Μεγαλώσαμε με τα παραμύθια του Ευγένιου Τριβιζά, και τώρα ήρθε η σειρά των παιδιών μας να μυηθούν στον θαυμαστό κόσμο της φαντασίας του δημιουργού της αξέχαστης Φρουτοπίας. Μία από τις αγαπημένες μας ιστορίες είναι "Η Χαρά και το Γκουντούν: Το μυστικό της μαξιλαροθήκης"  (Εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ, 2002) που αποτελεί την πρώτη από μια σειρά ιστοριών, και την διαβάζω ανελλιπώς στην κόρη μου στα ελληνικά. Αν και απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 4-7 ετών, σπάσαμε τους κανόνες και ξεκινήσαμε την αναγνωσή του από 13 μηνών χωρίς κανένα πρόβλημα. Το βιβλίο "μιλάει" στα παιδία πέρα από ηλικίες καί πέρα από γλώσσες. Συχνά, έχει χρειαστεί να το μεταφράσω στα αγγλικά καθώς διαβάζω για να το καταλάβουν και παιδιά συγγενών καί φίλων μας που ενθουσιάζονται με τις περιπέτειες της μικρής ηρωίδας και του χαριτωμένου φίλου της και ζητάνε "more, more" (κι άλλο, κι άλλο).

Αγοράσαμε το βιβλίο περυσι στη Λευκάδα και κατόπιν η μοίρα το οδήγησε στην μετανάστευση: η Χαρά και το Γκουντούν είναι πλέον κάτοικοι Ιρλανδίας. 

Η ιστορία πάει κάπως έτσι:

Ένα χειμωνιάτικο βράδυ το πιο περίεργο, το πιο χαριτωμένο, το πιο απίθανο ζωάκι του κόσμου ζητάει καταφύγιο στο δωμάτιο της Χαράς. Η Χαρά το σώζει από το θανάσιμο εχθρό του και το ζωάκι αποφασίζει να μείνει παντοτινά κοντά της. Έτσι αρχίζουν οι θαυμαστές, μυστικές του περιπέτειες, σε λιβάδια με τετράφυλλα τριφύλλια, σε φάρους με γαλάζιους γλάρους, σε δάση με μαγεμένες πασχαλιές, σε βουνά από κανέλα και θαλασσινές σπηλιές...




http://www.patakis.gr/viewshopproduct.aspx?id=231772



συνεχίζεται...